Wat betekenen toch die veiligheidsnormen bij werkschoenen?

04/04/2022

Wanneer je in België als vakman werkschoenen gaat kopen, moeten deze vaak aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen. In dit blogbericht geven we je een overzicht van alle veiligheidsnormen, maar ook waarom ze er zijn en wat die veiligheidsnormen nu precies betekenen.

De codering van je schoen

 

Elke schoen die bij ons verkocht wordt heeft een bepaalde S-codering. Deze ‘S’ staat voor ‘safety’ en hiermee wordt dan ook bedoeld dat de schoen voldoet aan de norm van ‘Safety Shoes’ ofwel veiligheidsschoenen. Deze norm houdt in dat de schoen een veiligheidsneus heeft die tot een bepaalde voorgeschreven energie (200 Joule) de drager kan beschermen.

 

Welke normen zijn er?

 

Er zijn verschillende veiligheidsnormen, aangeduid door een S met een cijfer. We geven jullie hieronder graag een overzichtje van de meest voorkomende:

schoenen-veiligheidsnormen

SB werschoen

De SB of ‘Safety Base’ werkschoen voldoet enkel aan de basisvereiste van een beschermende neus tot 200 Joule. Verder zijn er geen specifieke veiligheidskenmerken en hoeft de hiel ook niet gesloten te zijn. Schoenen met deze normering zijn dus vaak klompen.

 

S1 werkschoenen 

Schoenen met de S1 veiligheidsclassificatie zijn vooral geschikt voor werk in droge omstandigheden. Ze hebben minimaal een veiligheidsneus, maar ook enkele andere veiligheids- of comfortkenmerken zoals een energie-absorberende hak en een antistatische zool.

 

S1P werkschoen

De S1P werkschoen heeft net als de S1 een veiligheidsneus, maar daarnaast ook een veiligheidszool. Deze is dus geschikt voor het werk op droge plaatsen waar scherpe voorwerpen op de grond kunnen liggen.

S2 werkschoenen 

S2 veiligheidsschoenen zijn praktisch hetzelfde als S1 werkschoenen, met dat verschil dat ze beter beschermen tegen het binnendringen van water. Deze veiligheidsschoenen zijn dus geschikt voor werk in vochtige omstandigheden of buiten.

 

S3 werkschoenen 

De S3 schoen is eigenlijk de meest verkochte werkschoen. De kenmerken zijn een combinatie van de S1P en S2 schoenen. Ze zijn dus waterbestendig en hebben een veiligheidsneus én veiligheidszool die je beschermt wanneer je je voet stoot of in iets scherp stapt. Wanneer je werkzaam bent in de bouwsector wordt er aangeraden om een schoen met minstens deze S3-normering te nemen voor optimale veiligheid en comfort.

 

Hoewel bij elke beroep wel een andere werkschoen past, zijn de meeste schoenen die we bij R-Dreams aanbieden S3 schoenen. Deze veiligheidsnorm komt het meest voor omdat deze zowel een veiligheidsneus als –zool heeft en daarnaast bestand is tegen water. De veiligste optie met de meeste keuze dus!

 

Graag de perfecte schoen voor jouw werkomstandigheden? Wanneer je langs komt in de winkel kunnen onze medewerkers je adviseren over de schoen die het best bij je past.